AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, ABD dahil hiçbir gücün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze Şeridi ve Lübnan’daki askeri eylemlerini etkileyememesinden üzüntü duyduğunu belirtti.
BM Genel Kurulu’nda gazetecilere konuşan Borrell, ateşkes yönündeki diplomatik çabaların Hizbullah ve Hamas’ı yok etmeye kararlı Netanyahu’nun direnişiyle karşılaştığını kaydetti.
Borrell, Lübnan’da 21 günlük ateşkes için Fransız-ABD ortak girişimini destekledi; İsrail, Hizbullah’a karşı askeri kampanyasını yoğunlaştırdığı için bunu büyük ölçüde reddetti.
İsrail’in son hava saldırılarında Lübnan’da 630’dan fazla kişi öldü; buna Hizbullah’ın altyapısına yönelik saldırılardan kaynaklanan ciddi kayıplar da dahil. Borrell, İsrail’in yıkım tanımının Gazze Şeridi’ndeki Hamas’a yönelik yaklaşımını yansıtması halinde çatışmanın uzun süreli bir savaşa dönüşebileceği konusunda uyardı.
Pozisyonunu yineleyen Borrell, Avrupa’nın artan düşmanlıkların ortasında Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlamakta zorlanan ABD’ye güvenmeden diplomatik çabalarını çeşitlendirmesi gerektiğini vurguladı. ABD’yi, tarihi Camp David müzakerelerine benzer yeni bir müzakere sürecini başlatmamakla eleştirdi.
İsrail güçleri Hizbullah’ın genel merkezine saldırırken, bildirildiğine göre lider Hasan Nasrallah’ı hedef alan güçlü patlamalar Beyrut’u sarsarken, durum vahim olmaya devam ediyor. Bu artış sivil bölgelerde geniş çaplı yıkıma neden oldu ve Lübnan’da 100.000’den fazla insanı yerinden etti; bu sayının 500.000’e kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hizbullah arasında topyekun bir savaş riskini kabul etti ancak diplomatik çözümlerin hâlâ mümkün olduğunu söyledi. Aralarında Kanada ve Avustralya’nın da bulunduğu birçok ülkeden gerilimi düşürme çağrılarına rağmen Netanyahu, askeri operasyonların tüm hedeflere ulaşılıncaya kadar devam edeceğini yineledi.