Pazartesi günü yayınlanan son anketlere göre Avro Bölgesi fabrikaları geçen ay da üretim daralmasına devam etti. Veriler, Asya ve Britanya’daki imalatçıların iyileşme işaretleri göstermesine rağmen toparlanmanın biraz zaman alabileceğini gösteriyor.
Ağustos ayında euro bölgesi için nihai HCOB imalat sanayi satın alma endeksi (PMI), 45,8 olan ön tahmin olan 45,6’nın biraz üzerinde ancak genişlemeyi daralmadan ayıran 50 puanlık işaretin oldukça altında gerçekleşti.
Oxford Economics’ten Riccardo Marcelli Fabiani şu yorumda bulundu: “Ağustos ayına ait nihai imalat PMI verileri, imalat sanayiindeki toparlanmanın ne hemen ne de güçlü olacağına dair daha fazla kanıt sağladı; euro bölgesi endeksi ise hâlâ negatif bölgede takılı kaldı.”
Yeni siparişlere ilişkin PMI Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi ve yurt dışından gelen talep bu yıl en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Özellikle avro bölgesi üreticileri, Fransa, Hollanda, Yunanistan ve İtalya’da artan fiyatların da yardımıyla 16 aydan beri ilk kez fiyatlarını artırdı. Buna rağmen, euro bölgesi enflasyonu Ağustos ayında üç yılın en düşük seviyesi olan %2,2’ye geriledi ve bu durum Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) daha fazla politika gevşemesi yapması ihtimalini güçlendirdi.
Avro bölgesinin aksine Asyalı üreticiler toparlanma işaretleri gösteriyor. Çin’in Caixin/S&P küresel imalat PMI’ı Temmuz’daki 49,8’den Ağustos’ta 50,4’e yükselerek analistlerin beklentilerini aştı.
Ancak aynı zamanda yayınlanan resmi PMI anketi imalat faaliyetlerindeki düşüşün devam ettiğine işaret ederek Çin ekonomisi için karışık bir tabloyu vurguladı. Güney Kore ve Tayvan’daki fabrika faaliyetleri Ağustos ayında artarken, Japonya’da güçlü küresel yarı iletken talebinin de yardımıyla daha yavaş bir daralma görüldü. Japon üreticiler, güvenlik skandalı nedeniyle geçici olarak durdurulan otomobil üretiminin yeniden başlamasından da yararlandı.
Bazı Asya ülkelerinden gelen olumlu sinyallere rağmen ekonomik dalgalanmalar endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Dai-ichi Yaşam Araştırma Enstitüsü gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti Toru Nishihama şunları söyledi: “Çip üreten ülkeler oldukça iyi durumda, ancak Çin’deki yavaşlayan büyüme, Asya’daki imalat faaliyetlerini bir süre daha engellemeye devam edecek.” ABD’deki talebin yavaşlamasının, Çin’in yavaş büyümesinin etkilerine karşı halihazırda ihtiyatlı olan Asya ekonomilerini daha da etkileyebileceğini ekledi.
Britanya’da fabrikalar, iç talebin zayıf ihracatı dengelemesiyle son iki yılın en yüksek aylık üretimlerini bildirdi; bu durum, ekonomik büyümeyi artırmaya çalışan Başbakan Keir Starmer’ın hükümetine olumlu bir ortam sağladı.