Hayal kırıklığı yaratan imalat verilerinin ABD ekonomisinde olası bir yavaşlamaya ilişkin endişeleri artırmasıyla küresel hisse senetleri Salı günü keskin bir düşüş yaşadı ve Wall Street bu düşüşe öncülük etti.
S&P 500 %1,4 düştü ve gösterge endeksi Temmuz ortasından bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesinin %1,5 altında kaldı. Teknoloji hisseleri daha da sert darbe aldı; Nasdaq Composite %2,4 (Ağustos başından bu yana en keskin düşüşünü) ve Philadelphia Yarıiletken Endeksi %5’ten fazla düştü.
Düşüş, Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün (ISM) ABD imalat faaliyetinin Ağustos ayında art arda beşinci ayda da daraldığını ve beklenenden biraz daha zayıf olduğunu gösteren bir raporundan kaynaklandı. Bu, ABD’nin ekonomik durgunluğa doğru gidebileceğine dair artan korkuları artırdı.
BMO Capital Markets ABD faiz stratejisi başkanı Ian Lingen, verilerin “hayal kırıklığı yarattığını” ve “cesaret verici hiçbir şey” sunmadığını söyledi. Önceki aya ait beklenmedik derecede zayıf rakamların Ağustos ayı başındaki büyük piyasa satışlarına katkıda bulunması nedeniyle ISM raporu yakından izlendi.
Zayıf imalat verileri, Cuma günkü önemli ABD tarım dışı istihdam raporundan sadece birkaç gün önce geldi; bu rapor, Fed’in bu ayın sonunda faiz oranlarını çeyrek ila yarım puan düşürme kararı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Bank of America, çeyrek puanlık bir düşüşün hala en olası sonuç olduğunu doğruladı, ancak “Ağustos ayına ait çok zayıf bir istihdam raporunun, resesyon korkularını doğrulayarak oyunun kurallarını değiştireceği” konusunda da uyardı. Banka, tarihsel kalıpların, enflasyon hedefin biraz üzerinde kalsa bile Fed’in agresif tepki vereceğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Avrupa piyasaları da darbe aldı; Stoxx Europe 600 endeksi %1 kayıpla Cuma günkü tüm zamanların en yüksek seviyesinden geriledi ve Londra FTSE 100 endeksi %0,8 kayıp yaşadı.
Emtia piyasasında Brent ham petrol fiyatları yılın en düşük seviyesini gördü ve %4,4 düşüşle varil başına 74,15 dolara geriledi. West Texas Intermediate de aynı şeyi yaparak %3,7 düşüşle 70,81 dolara geriledi. Düşüşler kısmen, Libya’daki siyasi anlaşmazlığın çözümlenmesinin bölgenin petrol üretimini canlandırabileceği yönündeki spekülasyonlardan kaynaklandı; buna büyük petrol ithalatçısı Çin’den gelen zayıf sanayi PMI verileri de eklendi ve bu da piyasa duyarlılığını daha da zayıflattı.