İsrail’in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldüren hava saldırısının ardından Lübnan ve İran resmi yas ilan etti. Lübnan Pazartesi gününden itibaren üç günlük yas ilan ederken, İran da merhum Nasrallah anısına yas süresini beş güne çıkardı.
Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Nasrallah’ın cenaze töreni gününde bayrakların yarıya indirilmesini ve devlet dairelerinin kapatılmasını emretti; bu, hükümetin, Nasrallah’ın hem siyasi hem de siyasi alanda önemli bir figür olduğu Lübnan’da yaşanan derin kaybı onurlandırma kararının bir parçasıydı. hayat. ve askeri alan.
İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Nasrallah için beş günlük halka açık yas ilan etti ve onu, mirası İsrail’e karşı direnişe ilham vermeye devam edecek bir şehit olarak nitelendirdi. Hamaney, Hizbullah’ı ve misyonunu desteklemek için Müslüman dayanışmasının gerekliliğini vurguladı.
Hasan Nasrallah’ın, 27 Eylül 2024’te Hizbullah’ın Beyrut’un Dahiyeh mahallesindeki komuta merkezini hedef alan İsrail hava saldırısında öldürüldüğü doğrulandı. Çarpma ciddi hasara neden oldu: birkaç bina yıkıldı, en az altı kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), operasyonun İsrail ile Lübnan’daki militan gruplar arasında devam eden çatışmalar sırasında Hizbullah’ın liderlik yapısını ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi.
IDF raporunda, saldırının, İsrail topraklarına saldırılar düzenleyen Hizbullah’ın oluşturduğu tehditleri etkisiz hale getirmeye yönelik daha geniş bir askeri harekatın parçası olduğunu söyledi. İsrailli yetkililer, operasyonun Hizbullah’ın operasyonel yeteneklerini önemli ölçüde azaltmayı amaçladığını öne sürerek operasyonun ulusal güvenlik açısından gerekli olduğunu söyledi.
Nasrallah’ın ölümüne yanıt olarak Hizbullah, İsrail’e direnmeye devam etme sözü verdi. Grup, davasına olan bağlılığını teyit eden ve savaşçıları arasındaki cihad ruhunun daha da güçleneceğine dair yemin eden açıklamalar yaptı.
Son hava saldırısı İsrail, Hizbullah ve diğer bölgesel oyuncuların dahil olduğu devam eden çatışmada kritik bir anı işaret ediyor:
Bu durum Ortadoğu’da İsrail ile İran destekli gruplar arasındaki gerilimi artırdı. Nasrallah’ın ölümünün ardından misillemenin birçok ülkeyi kapsayan daha geniş bir çatışmaya yol açabileceğine dair endişeler vardı.