ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Çin gibi ülkelerdeki son tarife artışlarını savundu ve bunların stratejik yatırımlarla birleştirildiğinde yerli sanayiyi canlandırmak için “meşru ve yapıcı” bir araç olarak hizmet ettiğini söyledi.
AFP ile yaptığı röportajda yaptığı açıklamalar, Çin’deki elektrikli araçlara, elektrikli araç akülerine ve güneş pillerine yönelik yüksek tarifelerin yürürlüğe girmesinden hemen sonra geldi. Diğer ürünlere de ek ücretler getirilecek. 18 milyar dolar değerindeki Çin mallarını hedef alan tarifeler, ABD’nin başkanlık seçimlerine hazırlandığı ve her iki büyük siyasi partinin de Washington ile Pekin arasındaki artan rekabetin ortasında Çin’e karşı sert bir duruş sergilediği bir dönemde geldi.
Görev süresine ilişkin olarak Tai, tarifelerin Çin’in “haksız ticaret” uygulamalarına karşı koymayı amaçladığını vurguladı ve son artışların, özellikle elektrikli araçlar, piller ve yarı iletkenler gibi sektörlerde artan ABD temiz enerji yatırımını desteklemeyi amaçladığını kaydetti.
Tai, “Bu artan tarifelerin, yaptığımız yatırımlarla birleştirildiğinden emin olmak istedik” dedi ve zaten kaybedilmiş bir sektörü canlandırmanın çok daha zor olduğunu ekledi.
Üretimin yurtdışına, özellikle de küresel üretimdeki payı şu anda ABD’nin çok önünde yaklaşık %30 olan Çin’e taşınması nedeniyle ABD imalat sektörü son yıllarda önemli bir düşüşle karşı karşıya kaldı. Tai, ABD’nin üretime yeni yatırımlar yaptığını ancak tam toparlanmanın zaman alacağını kabul etti.
Amacının tüm üretimi ABD kıyılarına döndürmek değil, kilit endüstrilerdeki önceki erozyonu tersine çevirmek olduğunu açıkladı.
Başkan Joe Biden, selefi Donald Trump tarafından uygulanan ve yaklaşık 300 milyar dolarlık Çin malını etkileyen tarifeleri büyük ölçüde destekledi. Bu yılki tarife artışları önceki önlemlerin kapsamını genişletiyor.
Haziran ayında yayınlanan bir Vergi Vakfı raporu, tarifelerin kümülatif etkisinin uzun vadede ABD GSYİH’sını %0,2 oranında azaltabileceğini öngördü. Fon ayrıca, Trump’ın yeniden seçim teklifinde önerdiği gibi ek gümrük tarifesi artışlarının GSYH’yi yüzde 0,8’e kadar azaltabileceğini kaydetti.